dimarts, 23 de maig del 2017

Alien: Covenant

Diumenge vaig reunir el valor i les ganes per anar a veure el darrer film de Ridley Scott, Alien:Covenant (o Prometheus 2). I ara m'han demanat un veredicte sobre aquest film. Quan anava a respondre me n'he adonat que era incapaç d'emetre un judici simple. La meva opinió està completament fragmentada. L'oportunitat perfecta per a estendre la meva resposta en un mitja com aquest, així que allà que vaig.

Aviso abans de res, que no pot caure algun spoiler que altre. Es difícil justificar segons que sense explicar detalls de la pel·lícula. 

Primer que res, la factura visual del film és impecable. Tot està molt cuidat. L'ambientació, escenaris, efectes especials, ambientació tot molt realista. Ha arribat un punt en que tot això ja es dona per suposat. Quan no es parla d'això és que està perfecta. I que quan se'n fa menció, és que no arriba al nivell en algun aspecte concret. Suposo que, si no et treu de la pel·lícula ni te n'adones i ho assumeixes tot com a realista. En canvi, si destaca en negatiu, ho perceps. No fa gaire que va ser força criticada la recreació virtual d'algun personatge a Rogue One. No obstant això, m'agradaria trencar una llança en favor dels efectes especials i ambientació d'aquest film. Son senzillament perfectes. M'agradaria destacar la impressionant ciutat, els aliens/xenomorfs en totes les seves variants, l'exterior de la nau a l'espai, els interiors de la nau tan ben cuidats...

La banda sonora de Jed Kurzel, és un homenatge/copia de l'Alien original de Jerry Goldsmith amb alguns fragments de Prometheus. Tan semblant és, que em costa de discernir si hi ha quelcom de collita pròpia d'aquest compositor (que d'altra banda no havia sentit anomenar mai i que ara veig que no té una carrera gaire dilatada). Per una banda, això m'està bé, per què em transporta sense adonar-me'n a l'atmosfera de la pel·lícula original. Però per l'altra, no aporta res de nou. M'agradaria escoltar quelcom nou algun cop de tant en quant... És molt demanar?

L'argument canvia el rumb que havien pres els esdeveniments a Prometheus. És una continuació de Prometheus? Si, però no. Respon a alguns interrogants que havien deixat? alguns si, d'altres no. El problema és que les respostes que si et dona, potser no t'agradin.
Si recordeu, Prometheus acaba quan la doctora Elisabeth Shaw (Noomi Rapace) i el David (Michael Fassbender), l'androide, marxen amb una d'aquestes naus en forma de U, a la cerca del planeta de la raça dels Enginyers (se suposa que els creadors de la raça humana i dels xenomorfs). Doncs en aquest film, es ventilen d'un sol cop aquesta trama, i comencen amb un film, més tipus slasher a l'estil Alien, amb un ull ficat a Prometheus amb el David com a punt en comú. En certa manera, es podria considerar com un reboot encobert de tota la saga. Doncs hi trobem elements no només d'Alien, si no que també d'Aliens i d'Alien 3, fins i tot. L'argument és molt previsible, massa. Hem vist molt cinema com per a que no endevinem de ben lluny el que passarà. Tot i amb això, jo em refugiava en la familiaritat de les situacions rememorant anteriors parts més afortunades de la saga. Com si estès veient un reboot.
Sap greu que hagin tancat de cop la porta que van obrir amb Prometheus. M'esperava quelcom més en aquella direcció però més ben fet. Si que es nota millora en els punts febles que tothom va detectar en Prometheus (sembla mentida que un director tan experimentat com Ridley Scott fiques la pota tan estrepitosament en  alguns aspectes que sempre havia cuidat tant en les seves obres mestres). Em refereixo als errors de lògica, decisions impròpies de personatges i incoherències argumentals. Aquí no n'hi trobem tantes, però algunes decisions encara es poden trobar difícils de justificar. Llavors has de tancar els ulls i tirar endavant sense fer-te massa preguntes, forçant el teu sistema de suspensió de la incredulitat al màxim.
Respecte a les respostes a les grans preguntes que insinuava Prometheus, a mi no em satisfan. Més aviat espatllen una mitologia sense cap més motiu que per adaptar el to d'una continuació com aquesta, a l'estil Alien. Sabem quelcom més de la raça dels Enginyers? No. Quin és l'origen de l'Alien? El sabem i no m'agrada. A banda de que se'ns presenta de forma molt poc clara, perd molt de misteri, i el resultat final no quadra gens amb les parts cronològicament posteriors com la primera Alien. L'embolic que van muntar amb els diferents tipus de xenomorfs, substancies negres paràsites i diversos projectes d'Aliens, a Prometheus, aquí no només no és soluciona ni explica clarament, si no que es complica encara més, i deixa entreveure una nul·la coherència i planificació interna. Em recorda a la mitologia extraterrestre de X-Files que ens presentava virus/extraterrestre/clon/ves a saber que, segons convenia a cada moment.

Els personatges, milloren una mica la tripulació de Prometheus, però no deixes de saber en tot moment que son carn de canó i que aniran morint tots un darrere l'altre. Aquest cop no són ni camioners ni soldats ni científics. Son colons. Això justifica algunes males decisions que prenen. Ho podem associar a la manca de preparació científica almenys. La "successora" de Ripley, no dona la talla. Amb la cara de bona nena que fa, no la veig amb el caràcter necessari per fer tot el que fa. No és creïble amb el rol de Ripley, ni tan sols arriba a l'alçada de la seva predecessora a Prometheus. Dels altres, algun destaca més que d'altres però n'hi ha massa i no dona temps a coneixer-los.  El protagonista absolut és David, l'androide de Prometheus i el seu successor. Ells dos es mengen tot el protagonisme del film. Ni tan sols l'Alien és protagonista, més aviat és converteix, en totes les seves versions, en un mer instrument per matar.

Finalment, tot i els problemes que he explicat, considero que és entretinguda i que s'ha de veure només per la seva qualitat, i per què és d'Alien, caram! . Si encara la voleu veure, us recomano que primer us mireu uns videos que han anat sortint a mode de preàmbuls per anar fent boca i per a posar-vos en situació, i que trobareu a sota.

Bona sort i vigileu on fiqueu el nas!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta lliurement