divendres, 9 de gener del 2015

El Círculo de Dave Eggers

Us recomano aquesta novel·la. Per mi, es convertirà en l'actualització de 1984 de George Orwell al segle XXI. I a més, resulta terroríficament pròxima a la nostra realitat actual.
El Cercle és una empresa d'aquestes de xarxes socials tan modernes i progres tipus Google o Facebook, que tenen un Campus en el que conviuen els seus treballadors joves, intel·ligents i creatius.  La protagonista, Mae, està encantada de que l'hagin seleccionat per treballar al Cercle. D'entrada comença al departament d'Experiència del Client, en la que es dedica a atendre dubtes i incidències dels clients, però poc a poc anirà introduint-se més i més en la dinàmica de l'empresa. 
El Cercle va començar creant el servei TrueYou: un sistema que unifica en un sol compte personal i real, que correspon a una persona física concreta tots els serveis de xarxes socials, fagocitant facebook, google, twitter i demés i eliminant l'anonimat a la xarxa. A partir d'aquí el màxim objectiu de l'empresa és que els usuaris comparteixin al màxim tota la seva vida utilitzant els seus serveis.  
La protagonista va sent testimoni de la creació de projectes que, d'entrada són creats amb bona voluntat per a millorar la vida de la gent, com per exemple, un sistema de localització per a nens evitant així els segrestos i desaparicions. L'autor provoca contínuament la reflexió del lector mitjançant la presentació d'aquests projectes.
Mae primer es centra en la seva feina però aviat li criden l'atenció per descuidar l'aspecte més important: S'ha de sociabilitzar, emprant els diferents serveis de xarxa social i de comunicació per a compartir totes les seves experiències, valorar els esdeveniments socials que al Campus es van succeint i als quals hauria d'assistir, fer comentaris positius sobre productes patrocinats, penjar fotos etc... Com més "petjades" deixi en les xarxes socials del Cercle més ascendirà en el ranking de "sociabilitat" i més ben valorada serà dins la comunitat.
El punt d'inflexió arriba quan presenten un nou gadget: una webcam de la mida d'un cèntim , autònoma, que envia imatges directament via satèl·lit i que disposa d'una gran capacitat de bateria i que presenten amb l'innocent objectiu de poder veure l'estat de les platges en qualsevol moment per a poder fer surf.
Si hi ha algun aspecte que no m'ha acabat de fer el pes sobre aquest llibre és la innocència extrema de la protagonista. No em resulta massa creïble que ningú vegi el perill potencial de tots aquests projectes que van apareixent i tots es creuen amb els ulls tancats, que es faran servir a fi de bé, però entenc que la prota es veu envoltada per un entorn emocional que la embriaga, que té més de secta que no d'empresa i que altera el seu raciocini. Si no, no s'entén massa.
En resum, una reflexió actualitzada sobre la privadesa i el poder en la nostra societat que veu en les xarxes socials un mitjà de control de masses que ve a substituir el gran germà del passat segle XX.
Molt recomanable!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta lliurement